NASLOVNAO NAMALINKOVIKONTAKTGALERIJA
 
 
 
Arhiva
Članci
Kalendar događaja
Sekcije
KUP Zagreb
Škola maketarstva
Maketarstvo


Mala šetnja trgovinama Parisa
 
N. Philippe & son equipe
Piše i foto: Zoran Abramović,
predsjednik MK David Schwarz
 
Posao koji obavljam omogućava mi putovanja po europskim gradovima, a kako sam maketar i modelar dio slobodnog vrijemena koristim za posjete maketarskim i modelarskim trgovinama.
Pokušati ću zbog toga supatnicima u maketarstvu i modelarstvu približiti trgovine koje sam na svojim putovanjima posjetio. To će biti mala pomoć za one koji se budu našli u tim gradovima. Razmjena iskustva U današnje doba informatike i interneta imamo načina i mogućnosti nabavki svega i svačega što nam je potrebno, naravno da se to odnosi i na nas maketare i modelare, ali osobno me najviše veseli nabavka, odnosno kupovina u klasičnim trgovinama namjenjenim maketarima i modelarima.
 
Glavni razlog je mogućnost direktnog kontakta s prodavačem, odnosno razmjena iskustava o maketi ili materijalu koji tog trenutka kupujem. Zbog toga moju šetnju po trgovinama započeti ću s jednom od nekoliko trgovina koje imaju upravo to ozračje, a nalaze se u Paris-u, gradu koji i najčešće posjećujem. Paris Moje malu šetnju započeti ću opisom trgovine koja se nalazi u središnjem Paris-u, udaljena desetak minuta laganog hoda jedne od šest velikih željezničkih stanica grada Paris-a, stanici Gare de Lyon. Trgovinu vodi zajedno sa svojim dečkima Philippe, jedan od poznatijih francuskih maketara, koji, mogu se malo pohvaliti, dugogodišnji poznanik.
 
Trgovina EURO-MAQUETTE ima svoj slogan koji glasi: Philippe & son equipe (Filip i njegova ekipa) ali i samo ime sve govori, namijenjena je maketarima svih područja zanimanja. Trgovina ima veliki izbor maketa, gotovo svih proizvođača, zrakoplova, vozila (vojnih i civilnih), brodova (također vojnih i civilnih), boja, dijelova za makete i maketarski materijal. Trgovina se prostire na površini većoj od 250 m². Sve naručeno stiže za jedan dan Maketarska i modelarska literatura solidno je zastupljena. Ovdje će rado će preuzeti narudžbu za makete i dijelove kojih trenutno nemaju u trgovini, a za što se brine Philippe. Tu mogućnost često koristim i u dogovoren dan, za idućeg posjeta Paris-u, narudžba me je čekala. Philippe-u je ponekad dovoljan jedan dan da nabavi ono što trenutno nema na raspolaganju.
 
Naručiti se može i preko interneta, tako da netko tko je u Paris-u, dogovorenog termina (datuma) može preuzeti naručeno. Modelari ne trebaju biti razočarani jer Euromaquette ima i trgovinu namjenjenu njima koja se nalazi neposredno uz željezničku stanicu Gare de Lyon. Modelarska trgovina pokriva sva područja od materijala za samogradnju, kompleta za sastavljanje modela zrakoplova, plovila i vozila koji mogu biti i upravljivi što znači i veliki izbor kompleta za upravljanje modelima svih vrsta. Trgovina posjeduje i veliki izbor motora s unutrašnjim izgaranjem svih zapremina i tipova.
 
Adresu ove trgovine možete naći na internetskim stranicama Euromaquette. Na stranicama imate i pregled artikala koje trenutno imaju obje trgovine ali je najsigurnije direktno pitati jer podatke ne obnavljaju redovito.
 
Za kraj i adresa: "Euro-maquette"; 75012 Paris; 88, rue de Charenton; E-mail: euromaquette@euro-maquette.com, a stranice za pregled maketarima www.euro-maquette.com i za modelare www.euro-modeling.com. .
 
Najbliža stanica Metro-a: Gare de Lyon-linija 1. U slijedećem nastavku posjetiti ćemo još jednu trgovinu modela i maketa a zatim dolaze na red za posjetu i specijalizirane knjižare.
 
Toscana cms 2009. - developed by Dizajn Studio Ringeis, Zagreb - www.ringeis.hr